Het logo van Assuralia

Sustainable Finance Basics for the Insurance sector - Corporate & Life Product impacts

NEW!


DUUR
  • 6 uren

BIJSCHOLINGSPUNTEN
  • 6 punten Assuranties
  • 6 uren Compliance

DOELSTELLINGEN

Het doel van deze opleiding is om deelnemers een overzicht te geven van de verplichtingen die de regelgeving op het gebied van duurzame financiering oplegt aan de verzekeringssector.

Aan de hand van twee modules krijgen de deelnemers de kans om de impact van de regelgeving op het gebied van duurzame financiën te percipiëren, niet alleen voor de verzekeringsmaatschappij zelf, maar ook voor haar activiteiten in de distributie van spaar- en investeringsverzekeringsproducten

Deze eerste module stelt deelnemers in staat om vertrouwd te raken met het Europese (en internationale) regelgevingskader voor duurzame financiering en te begrijpen hoe het systeem voor het classificeren van economische activiteiten, zoals uiteengezet in de Taxonomy Regulation, werkt. 

Vervolgens worden de verschillende gevolgen van de regelgeving inzake duurzame financiering voor verzekeringsmaatschappijen besproken, in het bijzonder met betrekking tot de SFDR-verordening en de CSRD- en CSDD-richtlijnen.

In de tweede module wordt gekeken naar de invloed van de regelgeving op het gebied van duurzame financiering op de distributie van verzekerings-, spaar- en beleggingsproducten en de informatievereisten voor deze producten.

DOELGROEP

Deze opleiding is bedoeld voor iedereen die inzicht wil krijgen in de verplichtingen op het gebied van duurzame financiering die van toepassing zijn op de verzekeringssector.

Deze eerste, meer algemene module is gericht op werknemers van verzekeringsmaatschappijen in het algemeen (alle takken). 

De tweede module is specifiek gericht op mensen die betrokken zijn bij de distributie van verzekerings-, spaar- en beleggingsproducten

VOORKENNIS

Aangezien de invloed van de regelgeving op het gebied van duurzame financiering op de informatievereisten voor spaar- en beleggingsverzekeringsproducten en de gedragsregels die van toepassing zijn op de distributie van dergelijke verzekeringen in module 2 aan bod zullen komen, wordt aanbevolen dat deelnemers aan deze module over de nodige voorkennis op dit gebied beschikken en kennis hebben van de belangrijkste kenmerken van spaar- en beleggingsproducten.

INHOUD

De opleiding bestaat uit twee modules. Om de tweede module te kunnen volgen, is het noodzakelijk om de eerste module gevolgd te hebben.

Het is echter mogelijk om je alleen voor de eerste module in te schrijven "Sustainable Finance Basics for the Insurance sector - Corporate impacts"

Module 1 – Sustainable Finance:  Corporate impacts

Duurzame financiering: hoe het regelgevingskader werkt en wat de impact ervan is op verzekeringsmaatschappijen

In deze module worden met name de volgende vragen beantwoord: 
  • Wat is het Europese en internationale regelgevingskader voor duurzame financiering? Welke toezichthoudende instanties zijn hierbij betrokken? 
  • Wat is de Europese Taxonomie? Hoe werkt het? Hoe werkt het samen met andere verplichtingen op het gebied van duurzame financiering? 
  • Welke invloed heeft regelgeving op het gebied van duurzame financiering gehad op governance en risicobeheer onder Solvency II?
  • Welke transparantieverplichtingen worden opgelegd door SFDR en CSRD?
  • Welke invloed heeft de Europese richtlijn over maatschappelijk verantwoord ondernemen (CSDD) op verzekeringsmaatschappijen?

Module 2 – Sustainable Finance:   Life Product impacts 

Duurzame financiering:  Gevolgen voor transparantieverplichtingen en de distributie van verzekerings-, spaar- en beleggingsproducten 

Deze module is met name gericht op het beantwoorden van de volgende vragen: 
  • Welke informatie over de duurzaamheid van spaar- en beleggingsproducten moeten verzekeringsdistributeurs aan klanten verstrekken? 
  • Wat zijn duurzaamheidsvoorkeuren? Hoe kunnen deze worden meegenomen in beleggingsadvies? 
  • Wat is de impact van de regelgeving op het gebied van duurzame financiering op de distributieverplichtingen van distributeurs van spaar- en beleggingsproducten, met name wat betreft productgovernance en -toezicht, verplichtingen met betrekking tot belangenconflicten en beloningsbeleid?
  • Wat zijn de huidige verwachtingen van de regelgevers met betrekking tot informatievereisten en de distributie van spaar- en beleggingsproducten op dit gebied?


Insert nieuwsbrief

Geïnteresseerd in onze toekomstige opleidingen?

Inschrijven