Het logo van Assuralia

Wat te doen bij waterschade?

Doe bij een schadegeval meteen het nodige om de schade te beperken.

  • Neem de oorzaak van de waterschade weg: sluit de toevoerkraan van de lekkende wasmachine of sluit de watervoorziening van de woning af als er een leiding gebarsten is. Is het water afkomstig van een andere woning of van gemeenschappelijke delen, verwittig dan zo snel mogelijk de buur, de eigenaar of de beheerder (syndicus). Is het dak beschadigd, leg dan een dekzeil (of laat dit doen) als de herstelling niet meteen uitgevoerd kan worden.
  • Sluit bij een lek in de buurt van een elektrische installatie de elektriciteit af en doe een beroep op een vakman vooraleer je de stroom weer inschakelt.
  • Haal beschadigde voorwerpen of voorwerpen die dreigen beschadigd te raken weg uit de overstroomde plaats. Probeer meubels te beschermen tegen de inwerking van het water.
  • Is de oorzaak van de waterschade onder controle, laat dan de nat geworden lokalen (muren en plafonds) drogen door ze te verluchten of door de verwarming aan te zetten. Laat ook de door het water beschadigde voorwerpen drogen.
  • Ga bij een bevroren leiding indien mogelijk na of deze door de vorst gebarsten is. Zo ja, dan moet je de leiding (laten) herstellen voor ze na de dooi weer dienst kan doen. Zo niet, forceer het dooiproces dan zeker niet met bijvoorbeeld een open vlam of heteluchtpistool. Het is namelijk niet ondenkbaar dat de leiding dan alsnog barst op de plaats waar ze wordt verhit. Laat de leiding vanzelf ontdooien of warm ze zeer voorzichtig op.

Geef het schadegeval zo snel mogelijk aan bij je verzekeraar en verzamel al het nodige bewijsmateriaal voor de schaderegeling:

  • maak een lijst op van de beschadigde goederen, neem foto’s, vraag bestekken;
  • gooi geen enkel door het water beschadigd voorwerp weg: bij de aangifte van het schadegeval bij je verzekeraar moet je namelijk de geleden schade kunnen bewijzen;
  • bewaar goed de facturen van dringende (herstellings)werken die je hebt laten uitvoeren.

Blijf op de hoogte

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de verzekeringsector.

Inschrijven