Het logo van Assuralia

Wat beoogt de Europese Commissie met FIDA?

guichet

Op 28 juni heeft de Europese Commissie een voorstel voor een verordening over Financial Data Access (FIDA) gepubliceerd. In dit voorstel worden nieuwe regels voor het delen van klantengegevens in de financiële sector voorgesteld die rechtstreeks van toepassing worden in elke Lidstaat. Het wetsvoorstel voorziet in een kader voor de toegang tot financiële gegevens met duidelijke rechten en verplichtingen voor het delen van deze gegevens in de financiële sector. Het voorstel maakt deel uit van de Europese datastrategie en het Digital Finance actieplan van de Europese Commissie om de financiële sector voor te bereiden voor de digitale transformatie en de risico’s en opportuniteiten die ermee samengaan.

Meer controle voor de klanten

Met het voorstel over FIDA wil de Commissie klanten meer controle geven over hun eigen gegevens. Ze wil klanten toelaten om hun gegevens op een veilige manier te delen zodat ze een breder gamma van betere en goedkopere financiële producten en diensten kan verkrijgen. Dit wil ze bereiken door een juridisch en technisch kader te creëren waarbinnen klanten hun financiële gegevens kunnen delen met andere partijen, zoals bv. FinTech ondernemingen. De Commissie gelooft dat dit zal leiden tot meer innovatieve financiële producten en diensten voor gebruikers en de concurrentie in de financiële sector zal bevorderen. Volgens de Commissie verloopt het delen van gegevens in de financiële sector nog niet optimaal. Er zou onvoldoende vertrouwen zijn om gegevens veilig te delen, onvoldoende regelgeving, onvoldoende standaardisatie van gegevens, enz.

Initiatief van EIOPA

De consultatie van de Commissie volgt na een eerder initiatief van EIOPA dat al op 28 januari 2021 een discussiepaper en consultatie organiseerde over ‘open insurance’. EIOPA onderzocht destijds de ontwikkelingen, de risico’s en de voordelen op het vlak van open insurance. Ze concludeerde dat een eventuele ontwikkeling van open insurance gebaseerde producten en diensten kon leiden tot voordelen voor de consument, de sector en het toezicht, maar evenzeer risico’s met zich meebrengt. Uit de consultatie bleek dat stakeholders uiteenlopende meningen hadden over de mogelijke voor- en nadelen van open insurance, en de ontwikkeling ervan.

Quid voor de verzekeringssector?

Voor de verzekeringssector zou FIDA van toepassing worden op klantengegevens betreffende niet-levenszekeringen, verzekeringsgebaseerde beleggingsproducten (IBIPs), tweede pijler en pan-Europese persoonlijke pensioenproducten. Ziekteverzekeringen en andere levensverzekeringen, zoals zuivere overlijdensdekkingen, zouden niet in de scope zitten. Klanten zouden hierbij de mogelijkheid maar niet de verplichting hebben om hun gegevens te delen met gegevensgebruikers. Ze houden de volledige controle over de toegang en de doeleinden waarvoor deze gebruikt worden. Gegevenshouders zoals verzekeringsondernemingen zouden de verplichting hebben om, na akkoord van de klant, de gegevens te delen met andere gegevensgebruikers. Verder zou er een standaardisering van de klantengegevens en de vereiste technische interfaces, zoals een toestemmingsdashboard, komen.

Assuralia

De consultatie van de Commissie over het FIDA-voorstel is intussen afgelopen en het Europees Parlement en de Raad zijn momenteel aan zet om hierop hun opmerkingen te formuleren. Er wordt verwacht dat dit nog enkele maanden in beslag zal nemen alvorens de triloog onderhandelingen over het dossier kunnen starten. Assuralia heeft alvast deelgenomen aan de consultatie van de Commissie en hierover overleg gevoerd met de Permanente Vertegenwoordiging van België in de Raad. Er is gevraagd om pensioenproducten uit de scope van FIDA te houden omdat in ons land al een goed werkend pensioenportaal voor de consumenten bestaat. Er is toegelicht dat de voorgestelde implementatietermijn van 18 maanden onvoldoende is om de infrastructuur te ontwikkelen voor het delen van de klantengegevens. Verder is gewezen op diverse onduidelijkheden in het voorstel, waaronder definities van klanten en klantengegevens, en is uitgelegd dat het delen van gegevens in real time onevenredig wordt geacht. Wordt vervolgd.

Blijf op de hoogte

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de verzekeringsector.

Inschrijven