Het logo van Assuralia

Pensioensparen na je 55ste verjaardag of na de eindbelasting op 60

Wanneer je 60 jaar wordt, komt de fiscus langs voor de eindbelasting op het fiscaal pensioensparen op voorwaarde dat je dan al meer dan vijf jaar aan het sparen bent. Je betaalt dan belastingen op het kapitaal dat je tot dan toe hebt bijeengespaard. Hoe dat kapitaal precies berekend wordt, hangt af van het soort product.

Eens die verjaardag en dus ook de fiscus gepasseerd zijn, kan je je verdere stortingen fiscaal blijven aftrekken. Je blijft dus een belastingvermindering van 30% genieten, ook al worden de stortingen nadien niet meer belast

Wie hier een kans inziet om de fiscus te slim af te zijn, is mis. Je kan niet zomaar een pensioenspaarcontract starten vóór je 55ste, daar vervolgens jaarlijks een (zeer) laag bedrag in storten, om, nadat de eindbelasting betaald is, het fiscale maximum te beginnen sparen voor een maximaal fiscaal voordeel.

De wet laat immers niet toe dat je misbruikt maakt van deze situatie door vanaf je 55ste of later, bijvoorbeeld na het betalen van de eindbelasting, méér geld in je pensioensparen te storten dan wat je in de jaren daarvoor deed. In dat geval stelt de wetgever deze situatie gelijk aan de situatie waarbij je het pensioenspaarcontract pas aangegaan bent vanaf je 55ste of later. Je wordt dan pas belast na het verstrijken van een termijn van 10 jaar, en niet op je 60 jaar.

 

Blijf op de hoogte

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de verzekeringsector.

Inschrijven