Het logo van Assuralia

Nieuwe tool zorgt voor vlottere afhandeling van lichte letselschade in Nederland

medical

Het Verbond van Verzekeraars, de evenknie van Assuralia in Nederland, kondigde op het jaarlijkse congres van zijn Platform Personenschade een innovatieve aanpak aan voor de afhandeling van schade met licht letsel. Er wordt een geavanceerde tool ontwikkeld die snel, transparant en eenvoudig een rechtvaardig schadebedrag moet vaststellen voor de meer dan 50.000 mensen die in Nederland jaarlijks een claim indienen na een incident – bijvoorbeeld een verkeers- of een arbeidsongeval – met relatief lichte verwondingen tot gevolg.

Het gaat om een calculator die voortbouwt op een al bestaande rekentool voor smartengeld (zoals de vergoeding voor morele schade in Nederland heet), ontwikkeld in samenwerking met de rechtsbijstandsverzekeraars. De ervaringen daarmee zijn positief: de tool geeft in meer dan 85 procent van de gevallen hetzelfde resultaat voor het slachtoffer als het handmatige onderhandelingsproces, terwijl het slachtoffer toch de mogelijkheid behoudt om een andere aanpak te kiezen.

Bijgevolg wordt deze rekentool nu uitgebreid naar andere schadeposten bij licht letsel (bv. kosten voor bepaalde werkzaamheden die het slachtoffer tijdelijk niet kan uitvoeren). De vereenvoudigde procedure zal de belasting voor het slachtoffer aanzienlijk verlichten: het slachtoffer krijgt meer regie en krijgt ook eerder zicht op wat het kan verwachten. Volgend jaar start een pilootproject met de uitgebreide tool.

Bron: Verbond van Verzekeraars

Blijf op de hoogte

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de verzekeringsector.

Inschrijven