Het logo van Assuralia

Korte handleiding van het aanrijdingsformulier

Bekijk het op voorhand

Na een ongeval is het mogelijk dat je enigszins geschrokken bent. Daarom is het verstandig om het aanrijdingsformulier al eens vast te nemen voor dat het eventueel tot een ongeval komt. Overloop het eens. Bekijk of je goed verstaat wat er van jou wordt verwacht als je het moet invullen. Je kan indien je wenst ook al een deel van de gegevens invullen, bijvoorbeeld de gegevens over jouw verzekeraar, het nummer van jouw verzekeringscontract of nummerplaat van de wagen.

Hoe vult u het in?

Het aanrijdingsformulier is voor jou en jouw verzekeraar bijzonder nuttig. Tenminste, als het degelijk ingevuld en ondertekend werd. Hieronder volgen alvast een paar praktische tips bij het invullen.

  • Bovenaan het aangifteformulier vul je in waar en wanneer het ongeval gebeurde. Je moet er ook invullen of er nog andere schade is. Indien er getuigen zijn, kan je er hun namen en contactgegevens invullen.
  • Daarna is er voor elk van de beide partijen een kolom voorzien. Je kiest elk een kolom en vult je gegevens in. Daarvoor neemt je jouw boorddocumenten (groene kaart, inschrijvingsbewijs) en jouw rijbewijs bij de hand.
  • Verder in jouw kolom duid je met een kruisje aan waar jouw voertuig voor het eerst geraakt werd en wat de zichtbare schade is aan jouw voertuig.
  • Onderaan de kolom is nog plaats gelaten om een opmerking te schrijven.
  • In het midden is er een kolom voorzien met vakjes om aan te kruisen over de omstandigheden. Hier kruis je in kolom A of B, naargelang of je eerder kolom A of B invulde, de vakjes aan die voor jou van toepassing zijn. Onderaan vul je met een cijfer in hoeveel vakjes je aangekruist hebt.
  • Samen maak je onderaan in het midden een schets van hoe de wagens elkaar raakten. Probeer deze schets zo duidelijk mogelijk te maken. Een onduidelijke schets kan de regeling van het ongeval vertragen.
  • Onderaan tekenen jullie allebei, ieder aan zijn kant (A links, B rechts)

Moet ik het aanrijdingsformulier altijd invullen?

Ja. Ook als de politie erbij geroepen werd en die een pv opgemaakt heeft en ook wanneer je samen met de tegenpartij overweegt om het kleine ongeval niet aan te geven bij jullie verzekeraars. 

Blijf op de hoogte

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de verzekeringsector.

Inschrijven