Kort nieuws uit binnen- en buitenland
ESG in actie: de rol van fintechbedrijven in de toekomst van duurzame financiering in België
Een nieuw rapport van FinTech Belgium en Accenture belicht de snelle evolutie van de integratie van ESG in de Belgische fintechsector, waarmee de regio zich positioneert als een belangrijke drijvende kracht achter duurzame financiële oplossingen.
Het rapport licht met een uitgebreid overzicht toe hoe fintechbedrijven de ESG-uitdagingen aanpakken en de regelgevende kaders benutten om een positieve impact te creëren. Het benadrukt hoe de Belgische fintechsector niet alleen aan de ESG-regelgeving voldoet, maar een voortrekker is in het ontwikkelen van oplossingen die compliance efficiënter en effectiever maken. Met regelgevende technologie, data-analyse en strategische partnerschappen transformeren de fintechbedrijven ESG een uitdaging in een groeikans. Voor stakeholders in de sector die hun weg zoeken in het evoluerende ESG-landschap vormt het rapport een cruciale benchmark en biedt het bruikbare inzichten en best practices voor innovatie in duurzame financiering.
Een robuuste samenwerking binnen het ecosysteem is dan ook een noodzaak om de doelstellingen inzake duurzame financiering te bereiken. Fintechs spelen een cruciale rol als facilitators die bruggen slaan tussen financiële instellingen, beleidsmakers en technologieaanbieders. Door schaalbare en data-gedreven ESG-oplossingen mogelijk te maken geven ze een boost aan het vermogen van de financiële sector om aan de regelgeving te voldoen en tegelijkertijd impactvolle innovatie te bevorderen.
Lees het rapport ESG in Action: The Role of Fintech Companies in Belgium’s Sustainable Financial Future.
Autonome voertuigen: de menselijke factor en de gevolgen voor de (her)verzekeraars
Zelfrijdende auto’s lijken misschien nog sciencefiction, maar de interesse erin groeit wereldwijd naarmate de technologie – en de regelgevende kaders errond – zich ontwikkelen. De Franse herverzekeraar SCOR publiceerde op zijn website een uitgebreid ‘Expert view’ artikel dat de stand van zaken met betrekking tot autonome voertuigen (AV’s) bespreekt, met aandacht voor de voordelen, de risico’s en de gevolgen voor de (her)verzekeringssector.
De risico’s eigen aan AV’s (technische, operationele en juridische risico’s, maar ook risico’s door interacties met andere weggebruikers en de toeleveringsketen) zullen aangepaste producten, diensten en dekkingen vergen en dus nieuwe opportuniteiten bieden, luidt het. Het artikel haalt ook enkele onderzoeken aan die een gevoelige daling van het aantal ongevallen en slachtoffers voorspellen bij een toenemend gebruik van AV’s, maar stelt dat het nog te vroeg om de impact precies in te kunnen schatten.
Verder onderzoekt het artikel hoe een van de grootste obstakels voor de groei van de sector van AV’s kan worden weggewerkt: het wantrouwen van consumenten. De auteurs hanteren gedragswetenschappelijke beginselen bij hun analyse van de huidige houding van consumenten en suggereren effectieve manieren om het publieke vertrouwen in deze voertuigen van de toekomst te bevorderen. Hoewel er dus nog hindernissen op de baan zijn, ziet de toekomst van autonome voertuigen er veelbelovend uit. Maar hun potentiële voordelen zullen pas concreet worden als consumenten voldoende vertrouwen in de technologie krijgen, zodat ze de voertuigen willen gebruiken wanneer die beschikbaar worden.
Lees het artikel Autonomous vehicles: The human factor - Driving consumer readiness and the future of insurance.
Insurance Europe vraagt evenwicht te bewaken bij herziening Richtlijn Pakketreizen
De Europese verzekeringssector steunt de EU-plannen voor een herziening van de Richtlijn Pakketreizen ter versterking van zowel de rechten van passagiers als de insolventiebescherming voor vakantiegangers in het licht van recente uitdagingen zoals de COVID-19-pandemie en faillissementen van reisorganisatoren. De Europese Commissie stelde in 2023 voor om de Richtlijn te herzien en de medewetgevers (de Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement) starten later dit jaar met de onderhandelingen hierover.
In een standpuntnota stelt de sector er volledig mee in te stemmen dat insolventieregels “duidelijk, ondubbelzinnig en flexibel met betrekking tot nationale bijzonderheden” moeten zijn. Wel roept de Europese verzekeringssector de EU op om bij de herziening van de Richtlijn het juiste evenwicht te na te streven tussen de versterking van passagiersrechten en de bescherming van reisorganisatoren tegen faillissement.
Insurance Europe uit in de nota drie grote bekommernissen:
- Ten eerste zou de herziening van het stelsel voor de insolventiebescherming voor reizigers de stabiliteit kunnen verstoren die het huidige, goed functionerende stelsel biedt.
- Daarnaast zouden de lidstaten een verplichte verzekeringsdekking voor reisorganisatoren kunnen eisen, wat zowel voor de organisatoren als voor de reizigers nadelig zou zijn.
- En ten slotte bieden de wettelijke vereisten voor vouchers niet voldoende rechtszekerheid om verzekeraars in staat te stellen effectief insolventiebescherming voor vouchers te bieden.
Lees de standpuntnota van Insurance Europe.
De vooruitzichten van Deloitte voor de verzekeringssector in 2025
In het laatste kwartaal van vorig jaar publiceerde het Deloitte Center for Financial Services een uitgebreid artikel met zijn vooruitzichten voor de wereldwijde verzekeringssector in 2025, dat ook vandaag nog interessante lectuur is. Eerst buigen de auteurs zich over de vraag welke strategieën verzekeraars algemeen het best hanteren om zich aan te passen aan de vele snelle veranderingen. Zij menen dat verzekeraars door het moderniseren en stroomlijnen van infrastructuur, operaties en bedrijfsmodellen een meer toekomstgerichte benadering kunnen ontwikkelen voor risicomodellering, -beoordeling, -analyse en -mitigatie. Verzekeraars krijgen de raad wendbaarder te worden om zich snel en effectief te kunnen aanpassen wat hun omgang met consumenten, distributeurs, overheidsinstanties, ecosysteempartners en zelfs hun eigen personeel betreft. Vervolgens wordt onderzocht hoe bij de snelle veranderingen opportuniteiten voor groei op lange termijn kunnen worden gecreëerd voor achtereenvolgens schadeverzekeringen, levensverzekeringen en groepsverzekeringen.
Een volgend thema dat aan bod komt is AI. De auteurs bespreken in welke mate AI al bij de verzekeraars uitgerold en ingeburgerd is voor verschillende processen en diensten en voorspellen dat efficiëntiewinst en het verbeteren van de customer experience en de employee experience de komende jaren belangrijke indicatoren zullen zijn. Ook wordt stilgestaan bij dataverzameling en governance in de AI-strategie en bij het belang om talent aan te trekken en te ontwikkelen.
Een andere essentiële vraag die veel aandacht krijgt: hoe kunnen verzekeraars hun maatschappelijke rol nog beter vervullen op een financieel houdbare wijze. De auteurs geven diverse voorbeelden die illustreren hoe de sector kan bijdragen tot meer billijkheid, veiligheid en duurzaamheid. Ook benadrukken ze dat transparantie over de data die verzekeraars gebruiken cruciaal is om als sector vertrouwen te winnen en behouden. Na een laatste hoofdstukje over de impact van nieuwe taksregelingen wereldwijd, sluiten de auteurs af met de conclusie dat de minder bewandelde weg voor de verzekeraars weliswaar een grotere uitdaging kan vormen, maar lonender zal blijken.
Ontdek de Global Insurance Oulook 2025 van Deloitte
10 jaar Cyber Security Coalition: de strijd tegen cybercriminaliteit gaat onverminderd voort
De Cyber Security Coalition, waar ook Assuralia lid van is, bestaat precies 10 jaar. Wat in 2015 begon als een bescheiden “coalition of the willing” is uitgegroeid tot een bloeiende community met meer dan 1.000 leden. “De Cyber Security Coalition is ontstaan uit een eenvoudig, maar krachtig idee: samenwerking is essentieel om cyberdreigingen het hoofd te bieden. Met een invloedrijk netwerk van cybersecurityprofessionals hebben we de innovatie en veerkracht in heel België versterkt. Maar het werk is zeker niet af,” zegt Jan De Blauwe, voorzitter van de Coalition sinds 2017.
5 prioriteiten voor de komende jaren
Terwijl de Coalition blijft groeien, blijft de missie onveranderd: de cyberweerbaarheid versterken door sensibilisering, netwerking en kennisdeling.
Voorzitter Jan De Blauwe: “De komende jaren willen we ons netwerk verder uitbreiden, met name in sleutelindustrieën zoals de chemie, de farmaceutische industrie en de logistieke sector – sectoren die momenteel ondervertegenwoordigd zijn in onze gemeenschap.”
Om België nog sterker en weerbaarder te maken, schuift de Cyber Security Coalition vijf prioriteiten naar voor, voor de komende jaren:
- Bescherming van onze democratie blijft een topprioriteit. In een tijd van toenemende cyberdreigingen en desinformatie moeten we onze instellingen en democratische processen veiligstellen. Dit vereist een versterkte incident respons op alle niveaus: binnen de overheid, publieke instellingen en kritieke sectoren. Alleen door een snelle en gecoördineerde aanpak kunnen we cyberaanvallen effectief het hoofd bieden.
- Gerichte investeringen in cybersecurity-expertise zijn essentieel, zowel binnen de academische wereld als de privésector, zodat België over de nodige kennis en middelen beschikt om producten en diensten te beschermen volgens internationale standaarden.
- Nauwere samenwerking tussen onderzoek, industrie en overheid zal innovatie stimuleren en onze afhankelijkheid van buitenlandse technologieën verminderen. Daarnaast moeten we start-ups ondersteunen en innovatie bevorderen via strategische overheidsaankopen en nauwere samenwerking met EU-partners.
- Vooroplopen in opkomende technologieën is cruciaal. AI en quantum computing veranderen het dreigingslandschap voor bedrijven en overheidsdiensten ingrijpend. Daarom moeten we een nationale cryptografie-strategie ontwikkelen, met aandacht voor crypto-agility en een soepele overgang naar post-quantum cryptografie, in nauwe samenwerking met het Europese cybersecurity agentschap ENISA.
De waardeketen integraal beschermen is noodzakelijk. Kwetsbaarheden bij één schakel kunnen hele netwerken in gevaar brengen. Daarom is het van groot belang om kmo’s te ondersteunen bij het versterken van hun cyberweerbaarheid. Gerichte bewustmakingscampagnes, slimme inkoopstrategieën en nauwere samenwerking met EU-partners zullen hierin een sleutelrol spelen.
(Bron : persbericht VBO | Cyber Security Coalition)
BBVM-UPCA wordt Becobra
BVVM-UPCA, de vereniging heeft tot doel de personen die het beroep van makelaar in verzekeringen en herverzekeringen uitoefenen te vertegenwoordigen, de bescherming van de belangen van haar leden te verzekeren, deze te bevorderen en alle onderwerpen die haar leden aanbelangen te bestuderen, krijgt een nieuwe naam : Becobra. ecobra staat voor de ‘Belgian association of commercial insurance brokers and risk advisors’.
Ontdek Becobra in deze brand video.