Het logo van Assuralia

Jonge dokters moeten sneller overtuigd worden dat het beroep van medisch expert boeiend en gevarieerd is

EXPECTO

Een gesprek met Isabelle Bastien over het programma Dr. Expecto. Welke lessen zijn er getrokken en hoe ziet de toekomst eruit!

Barbara Van Speybroeck (BVS): Isabelle, jij bent als adviseur sociale zaken en studies al 23 jaar actief bij Assuralia. Drie jaar geleden was jij met je team één van de drijvende krachten achter de VZW “Dr Expecto”. Kan je ons kort zeggen hoe het project ontstaan is en wie er achter de vzw zit?

Isabelle Bastien (IB): Expecto is een VZW die opgericht is in 2019 door drie verenigingen: Assuralia en de federaties van medisch experten, met name Abefradoc en Benevermedex. De vzw is ontstaan uit een zorgwekkende evolutie dat er te weinig artsen doorgroeien naar de job van verzekeringsarts, waardoor er een nijpend tekort is op de markt vandaag met alle gevolgen vandien. Expecto heeft daarom een dubbele missie, enerzijds als schakel fungeren tussen ervaren artsen en jonge artsen die medisch expert willen worden of hun vaardigheden willen diversifiëren. We doen dit via de organisatie van stages voor artsen en subsidiëren hiervoor de stagemeesters via de bijdragen van verzekeraars. Anderzijds informeren we beter over de voordelen van het beroep via een specifieke informatiewebsite (www.dr-expecto.be) en informatiesessies op universiteiten en jobbeurzen.

BVSWat is concreet het verschil met vroeger?

IB: Stages in expert- en verzekeringsgeneeskunde werden vroeger niet gestructureerd georganiseerd. Ze vonden hier en daar wel plaats op individuele basis maar zonder enige ondersteuning en omkadering. Dit bevorderde uiteraard ook niet de promotie van het vak en droeg ook niet bij aan de positieve perceptie ervan. Dankzij deze samenwerking onder de vorm van Expecto informeren we niet enkel beter maar ondersteunen we ook verschillende stagemogelijkheden: afhankelijk van de omstandigheden is een één- of tweejarig contract mogelijk en ook deeltijdse stages behoren tot de mogelijkheden.

BVSWat zijn de resultaten van de campagne tot nu toe?

IB: Expecto begon als een proefproject voor drie jaar maar is ondertussen uitgegroeid tot een belangrijk middel om potentiële kandidaat artsen te informeren, ondersteunen en begeleiden, net als hun stagemeesters.  Er werden tot op heden 12 nieuwe deskundigen opgeleid (waarvan 7 in Vlaanderen en 5 in Wallonië), allen ervaren ze dit als bijzonder positief. De meesten hebben zelfs een vast contract gekregen bij de stagemeester! Een win-win dus. Vijf stages lopen momenteel nog. De meeste artsen kiezen voor een stage over een periode van twee jaar. Het gaat vaak om jonge artsen maar Expecto staat ook open voor de opleiding van ervaren artsen die hun professionele loopbaan willen heroriënteren naar dit beroep. 

BVSWat zijn de uitdagingen voor de toekomst? 
​​​
​​​​​​​IB: Communiceren, informeren en sensibiliseren blijft de hoofdboodschap. Hoewel het beroep veel voordelen heeft (contact met diverse pathologieën, zelfstandig werken, evenwicht werk-privé), blijft het een uitdaging om studenten en artsen te verleiden tot het beroep alsook het vinden van nieuwe, gemotiveerde en gekwalificeerde deskundige artsen die de rol van stagebegeleider op zich willen nemen. De tijd van deskundigen is kostbaar, zeker gezien het tekort... maar de investering in de opleiding van een toekomstige collega is het uiteraard waard. Daarnaast moeten we ook de stage zelf verder doen evolueren, zoals een goede mix vinden van praktijk op het terrein (ziekenhuis, gespecialiseerde afdelingen) en de zuivere expertises in het kabinet. Tot slot moeten we attent zijn voor de evoluties op vlak van stagenormen. Op federaal niveau zijn er plannen om deze aan te passen, wat een impact heeft op de erkenning. Als de normen worden aangepast zal Expecto mee moeten evolueren, zodat dit geen probleem vormt voor de toekomstige erkenningen.

Blijf op de hoogte

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de verzekeringsector.

Inschrijven