Het logo van Assuralia

Het partnerschap CRéSaM-Assuralia: een nieuwe impuls voor de mentale gezondheid van leerlingen

speelplaats-site

Het CRéSaM (Centre de Référence en Santé Mentale) lanceert met de steun van Assuralia een vernieuwend initiatief ter ondersteuning van de mentale gezondheid van lagereschoolkinderen in Wallonië en Brussel. Via dit partnerschap wordt een reeks diensten en hulpmiddelen aangeboden om het mentale welzijn van kinderen van 6 tot 12 jaar te bevorderen, waarbij onderwijsprofessionals in het (gewoon) lager onderwijs tools aangereikt krijgen om vroege tekenen in verband met de mentale gezondheid van de kinderen op te pikken en er adequaat op te reageren.

Twee elkaar aanvullende actieluiken

Het project stoelt op twee belangrijke assen:

  1. Een cultuur van mentale gezondheid en welzijn op school bevorderen
    In samenwerking met de onderwijsprofessionals in de scholen maakt het CRéSaM er werk van om initiatieven ter bevordering van mentale gezondheid en welzijn op school naar waarde te schatten en te integreren.
  2. Onderwijsprofessionals tools aanreiken voor vroegtijdige opsporing
    De educatieve teams krijgen tools en opleidingen aangereikt die hen in staat stellen om de eerste tekenen van mentale gezondheidsproblemen bij kinderen te herkennen en hierbij op te treden.

Hiertoe zullen verschillende werkvormen en hulpmiddelen worden aangeboden:

  • Specialisatieopleidingen: opleidingssessies over mentale gezondheid en welzijn bij kinderen van 6 tot 12 jaar. Dit project omvat een eerste module van twee dagen die wordt gegeven op 19 en 26 september, gevolgd door bijkomende dagen in november en december. Deze opleidingssessies vinden plaats in de lokalen van het CRéSaM in Namen of, naargelang de vraag, op verplaatsing in de scholen.
  • Praktijkworkshops: workshops waarin onderwijsprofessionals hulpmiddelen kunnen ontdekken, initiatieven rond mentale gezondheid en welzijn op school kunnen delen en/of inrichtingsprojecten kunnen uitwerken.
  • Ondersteuning op locatie: scholen die mentale gezondheid en welzijn in hun inrichtingsproject willen integreren, kunnen rekenen op een begeleiding op maat.
  • Onlinetools: verschillende hulpmiddelen zullen beschikbaar worden gesteld op de website van het CRéSaM.

Deze waaier aan acties, ontwikkeld door een psychologe-pedagoge, zal gratis aan onderwijsprofessionals in het lager onderwijs worden aangeboden, met name dankzij het partnerschap met Assuralia. 

Een aanpak die berust op samenwerking en die evolueert

Het CRéSaM engageert zich er ook toe om naar de voorstellen en specifieke behoeften van de scholen en leerkrachten te luisteren om zijn dienstenaanbod te blijven aanpassen en verrijken. Partnerschappen met diverse platforms en netwerken zijn in ontwikkeling om een maximale kwaliteit en verspreiding van deze initiatieven te verzekeren.

Op de agenda: een symposium over mentale gezondheid

Op 7 oktober organiseert het CRéSaM in het kader van de Week van de mentale gezondheid een symposium in Charleroi met als thema “Jongeren, mentale en digitale gezondheid”. Meer informatie over dit evenement is hier te lezen.

Dankzij de samenwerking tussen het CRéSaM en Assuralia zal de plek waar 6 tot 12-jarigen het grootste deel van hun tijd doorbrengen de mentale gezondheid en het welzijn van de kinderen kunnen versterken en verbeteren. Actoren in de schoolcontext staan immers op de eerste rij wanneer het erop aankomt de gezondheid van kinderen te versterken en te voorkomen dat moeilijkheden uitgroeien tot zwaardere problematieken. Assuralia en het CRéSaM staan in dit maatschappelijke project aan hun zijde.

Aan Nederlandstalige zijde steunt de sector ‘Expeditie Geluk’ van het Vlaams Instituut Gezond Leven, een project ter versterking van het mentaal welzijn in de lagere scholen. Bij het begin van het nieuwe schooljaar neemt dit project trouwens meteen een vliegende start. Het aantal scholen dat deelneemt aan het ludieke programma van de vereniging ligt dit jaar een stuk hoger omdat inschrijven dankzij het partnerschap gratis kan.

Blijf op de hoogte

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de verzekeringsector.

Inschrijven