Het logo van Assuralia

Expecto start bewustmakingscampagne over het beroep van raadgevend arts aan de UCL en de ULG

Expecto

De vzw Expecto trekt naar de Franstalige universiteiten om er het beroep van raadgevend arts in de kijker te zetten bij de geneeskundestudenten. Een eerste conferentie werd georganiseerd aan de UCL op 14 maart jl., op de medische campus in Sint-Lambrechts-Woluwe. Een tweede conferentie vindt plaats op 27 maart aan de ULG. Arthur Weber, een van de raadgevend artsen die via Expecto een stage heeft gevolgd, Hugo Van Lierop, medisch directeur van Ethias, en Joëlle Kint, jurist en schadebeheerder voor de verzekering BA medische beroepen bij Amlin, werden uitgenodigd om deze twee bijeenkomsten te begeleiden.

Expecto en het communicatieteam van Assuralia hebben dit jaar hard gewerkt om nieuw talent aan te trekken om zo het artsentekort op te vangen, en meer bepaald de opvolging te garanderen van de raadgevend artsen die in ons land actief zijn. 
De conferentie bestaat uit drie delen. Het eerste deel wordt verzorgd door Joëlle Kint, jurist en verzekeringsspecialist BA medische beroepen. Zij licht deze weliswaar niet verplichte maar toch onmisbare verzekering toe en illustreert aan de hand van drie zeer uiteenlopende praktijkgevallen de rol en het verloop van een medische expertise in geval van een incident en klacht naar aanleiding van de tussenkomst van een arts. Raadgevend arts Arthur Weber vertelt over zijn traject sinds het einde van zijn studie en over de tweejarige stage, georganiseerd door Expecto, die hij onder het toezicht van een stagebegeleider volgde. Hij deelt zijn ervaringen en vertelt over de voor- en nadelen van zijn beroep. Verder gaat hij in op de clichés in verband met deze functie, waarna hij die één voor één ontkracht. De conferentie van ongeveer een uur eindigt met een toespraak van Hugo Van Lierop, medisch directeur van Ethias. Ook hij deelt zijn praktijkervaring – van 25 jaar – en benadrukt het nut van het beroep, niet alleen voor de sector maar voor de hele maatschappij.

Twee jaar na de organisatie van een conferentie via Teams – onvermijdelijk in de periode na Covid – is Expecto, gesteund door het communicatieteam van Assuralia en het agentschap 1824, gestart met dit initiatief aan de Franstalige universiteiten. Een initiatief dat voor herhaling vatbaar kan zijn aan andere Franstalige universiteiten en later ook aan Nederlandstalige universiteiten, naargelang het behaalde succes en de meest geschikte periode voor de studenten, rekening houdend met de blok-, examen- en stageperiodes.

Expecto is ontstaan uit een samenwerking tussen Assuralia en de verenigingen die de Nederlandstalige (Benevermedex) en Franstalige (Abefradoc) raadgevend artsen vertegenwoordigen en heeft een tweeledige opdracht: enerzijds het bekendmaken en promoten van de specialisatie in de verzekeringsgeneeskunde en de medische expertise en anderzijds het organiseren van stages voor toekomstige raadgevend artsen, zodat die hun loopbaan als zelfstandige kunnen starten terwijl ze nog op ondersteuning en coaching vanuit de praktijk van een ervaren raadgevend arts kunnen rekenen.

Raadgevend artsen spelen een sleutelrol in de verzekeringssector. Zij zijn belast met het uitvoeren van medische expertises bij bijvoorbeeld een arbeidsongeval of terreurdaad om de lichamelijke en morele schade te beoordelen. Op basis van deze evaluatie kunnen de verzekeringsmaatschappijen vervolgens bepalen welke vergoedingen ze aan de slachtoffers moeten uitkeren.

Blijf op de hoogte

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de verzekeringsector.

Inschrijven