Het logo van Assuralia

DFS 24: leveraging natural intelligence

Digit

Ter gelegenheid van de 9e Digital Finance Summit (DFS24), die plaatsvindt op 6 december, had Assurinfo een gesprek met David Jacob, de gloednieuwe CEO van Fintech Belgium, over zijn visie en projecten. Uiteraard lichtte David ons ook de inhoud toe van de jaarlijks hoogmis inzake digitalisering in de financiële wereld.

  • Wie is David Jacob en welk traject heeft hij afgelegd? 

Na 18 jaar ervaring te hebben opgedaan in de rekruteringssector – ik leidde een onderneming met 150 bedienden die ik in 2022 heb verkocht aan een investeringsfonds – besloot ik de sprong naar de fintech-wereld te wagen, een weloverwogen keuze. De scale-upfase van deze sector spreekt me enorm aan. Ze biedt de gelegenheid om in een dynamische omgeving te werken waar groei en innovatie centrale bekommernissen zijn.

Voor mij was het een overstap naar een totaal nieuwe sector, wat zowel stimulerend als opwindend is. Om te beginnen houd ik ervan de zaken concreet aan te pakken, en in de fintech-context kan ik dat doen met een bestaand product waar ik de eindverantwoordelijkheid voor heb.

Bovendien vind ik het essentieel in een omgeving te werken waar ondernemerschap en contact met andere ondernemers cruciaal zijn. Het netwerk dat ik hier uitbouw, is waardevol en stimuleert mijn professionele groei.

  • Wat zijn de voornaamste behoeften van de leden van Fintech Belgium? 

Ik heb de eerste 100 dagen van mijn mandaat benut om met onze leden in dialoog te treden en hun verwachtingen beter te begrijpen. Tijdens mijn gesprekken met een vijftigtal leden van Fintech Belgium stelde ik verschillende essentiële behoeften vast die cruciaal zijn voor de ontwikkeling van onze community. Om te beginnen zijn de ondernemingen op zoek naar ondersteuning bij hun commercialiseringsactiviteiten, want ze hebben doeltreffende middelen nodig om hun producten en diensten op de markt te promoten. Vervolgens is de toegang tot financiering essentieel om groei en innovatie te ondersteunen, en de leden uiten hun behoefte aan advies en hulpbronnen hiertoe. Daarnaast is steun bij de rekrutering een grote uitdaging, want talent aantrekken en binden is cruciaal, en begeleiding op dit vlak wordt zeer gewaardeerd. Tot slot wensen de leden een vertegenwoordiging ten aanzien van de overheid om hun belangen te behartigen en om collectief te kunnen wegen op het overheidsbeleid.

  • Wat is de strategische visie van Fintech Belgium voor 2025?

De strategische visie van Fintech Belgium voor 2025 stoelt op meerdere sleutelassen met als doel het fintech-ecosysteem in België te versterken.  Eerst en vooral is een verbetering van de zichtbaarheid van de fintech-ondernemingen essentieel. Dat betekent niet alleen de innovaties en successen van onze leden onder de aandacht brengen, maar ook het grote publiek en de besluitvormers sensibiliseren over de voordelen van fintech-oplossingen.

Vervolgens speelt de organisatie van evenementen een cruciale rol in deze strategie. Fintech Belgium is van plan platforms te creëren waar actoren uit de sector elkaar kunnen ontmoeten, ideeën kunnen uitwisselen en samenwerkingen kunnen aangaan. Deze evenementen zullen networking in de hand werken en synergieën tussen start-ups, investeerders en instellingen bevorderen.

Een ander fundamenteel aspect is ondersteuning bij de commercialiseringsinspanningen. Fintech Belgium engageert zich ertoe de ondernemingen te ondersteunen met hulpmiddelen en advies om hen te helpen doeltreffende strategieën te ontwikkelen en nieuwe markten aan te boren. Dit omvat opleidingen, workshops en mentoringsessies om de commerciële vaardigheden van onze leden te versterken.

Tot slot is ook het bevorderen van partnerschappen binnen het fintech-ecosysteem een prioriteit. Door samenwerkingsverbanden tussen fintechs, banken, verzekeringsondernemingen, academische instellingen en overheidsinstanties te faciliteren wil Fintech Belgium een innovatie- en groeibevorderende omgeving scheppen. Dergelijke partnerschappen maken het mogelijk middelen te mutualiseren, kennis uit te wisselen en geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen die aan de marktbehoeften beantwoorden.

  • Men moet vaststellen dat de interactie tussen de verzekeringssector en de fintechs nog vrij beperkt lijkt. Wat is volgens u de verklaring hiervoor?

In de verzekeringssector volgt innovatie een welbepaald traject, al gebeurt de uitrol vaak discreter dan in andere financiële sectoren. Verzekeringsondernemingen, gekend om hun voorzichtige aanpak, hanteren innovatiestrategieën zonder deze noodzakelijkerwijze te koppelen aan erg gemediatiseerde initiatieven of rechtstreekse samenwerkingen met fintechs. Daarnaast kunnen de strenge regelgeving en de traditionele verkoopsmodellen het innoveren en samenwerken met fintechs ook beïnvloeden.

  • Wat betekent de Digital Finance Summit 24 voor Fintech Belgium en wat is de voornaamste doelstelling van de DFS24? 

De doelstelling en het hoofdthema van de Digital Finance Summit (‘leveraging natural intelligence’) is een verkenning van het kruispunt van artificiële en natuurlijke intelligentie. Waar begint en eindigt artificiële intelligentie en waar begint natuurlijke intelligentie? En hoe kunnen deze technologieën worden ingezet om groei en innovatie in de financiële sector te stimuleren?

  • Kunt u de inhoud van de DFS 24 wat nader toelichten?

Om te beginnen raad ik iedereen ten zeerste aan de website over de DFS 24 te raadplegen, waar alle nodige informatie over het evenement te vinden is. Het evenement speelt zich af op 5 ‘stages’ of podia. Het eerste podium biedt ruimte aan keynote speakers, use cases , panelgesprekken en debatten. Op het tweede, gewijd aan de European FinTech Pitch Battle, krijgen start-ups de gelegenheid hun innovatie-ideeën voor te stellen. Op het derde en vierde podium vinden interactieve sessies en opleidingen plaats die de aanwezigen de gelegenheid bieden om praktische kennis op te doen. Het vijfde podium ten slotte, de International Stage, biedt een platform aan een selectie zeer interessante sprekers. Specifiek over verzekeringen is er een sessie die toegespitst is op de parametrische verzekering.
Een zeer aantrekkelijk menu, zeker ook voor verzekeraars, en vooral voor wie in zijn onderneming actief is rond innovatie. Ik zou zelfs durven zeggen dat het een misdaad zou zijn om er niet aan deel te nemen!

Blijf op de hoogte

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de verzekeringsector.

Inschrijven