Het logo van Assuralia

Burn-outcoaching & -preventie: welzijn werknemers als prioriteit voor sociale partners

burnout coaching Assurinfo-site

Burn-out en depressie liggen aan de basis van bijna een kwart van de langdurige arbeidsongeschiktheden, volgens gegevens van het RIZIV. Dat is een van de redenen waarom de preventie van psychosociale risico’s een belangrijk element is in het recentste sectorakkoord. 

Fedris, het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s, stelde in dit kader onlangs zijn coachingprogramma voor burn-outslachtoffers voor aan het Paritair comité van de verzekeringsondernemingen. De sociale partners van de sector willen dit programma meer zichtbaarheid geven en willen werknemers in een dergelijke situatie de mogelijkheid bieden een beroep te doen op de ervaring van Fedris op dit gebied. 

Dit programma – dat gratis is en met een volledige geheimhouding tegenover de werkgever verloopt – startte aanvankelijk als pilootproject in 2019 en is toegespitst op het begeleiden van werknemers die moeilijkheden ervaren tijdens het werk of gedurende minder dan twee maanden door een burn-out in ziekteverlof zijn. Het evolueerde naar een nationaal initiatief en is nu ook toegankelijk voor de verzekeringssector.

Gratis gepersonaliseerde coaching

Het programma van Fedris hanteert een geïntegreerde en multidisciplinaire benadering. Deze op secundaire preventie berustende methode garandeert een volledige aanpak van de verschillende aspecten bij een burn-out, van de opsporing over de psychologische begeleiding tot de terugkeer naar het werk. Na een medische diagnose die de burn-out erkent, is elk traject moduleerbaar en wordt het gepersonaliseerd naargelang de specifieke behoeften van de werknemer in kwestie, met sessies psychotherapie, kinesitherapie en andere, complementaire therapieën. Uit dit programma, dat werd uitgewerkt met de steun van de sociale partners, blijkt een reële bekommernis om het welzijn van de werknemers. 

De verschillende interventies gebeuren door professionals die geheel onafhankelijk van de werkgever zijn, zodat een volledige geheimhouding ten opzichte van de werkgever wordt verzekerd. De coachingsessies worden rechtstreeks door Fedris betaald en de deelnemers krijgen hun verplaatsingskosten terugbetaald. 

Positieve resultaten

De evaluatie van het pilootproject toont bemoedigende resultaten: na deze begeleiding te hebben gevolgd, keerde 81,9% van de deelnemers naar het werk terug. De deelnemers rapporteren ook een opmerkelijke verbetering van hun algemene welbevinden, hun levenskwaliteit en hun vermogen om werk en privéleven met elkaar te verzoenen. 

Met dit coachingprogramma voor werknemers die met een burn-out kampen, tonen de sociale partners hun engagement voor het welzijn van de werknemers. Door een gestructureerde, vertrouwelijke en toegankelijke ondersteuning aan te reiken, dragen ze actief bij tot het voorkomen van mentaal lijden op of door het werk. 

Meer informatie en een link naar het inschrijvingsformulier voor het coachingprogramma zijn beschikbaar op de programmawebsite: https://fedris.be/nl/programma-burn-out

Blijf op de hoogte

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de verzekeringsector.

Inschrijven