Het logo van Assuralia

Belgische verzekeringsmarkt biedt werk aan meer dan 41.000 personen

personnel

Het nieuwste rapport over de werkgelegenheid in de verzekeringssector is er. Daaruit blijkt dat eind 2022 de verzekeringsondernemingen en de herverzekeringsondernemingen 21.525 personen tewerkstellen met een overeenkomst van onbepaalde duur. Als men alle verzekeringsprofessionals meetelt, dus inclusief de tussenpersonen, de makelaarskantoren en de verzekeringsagentschappen, dan biedt de Belgische verzekeringsmarkt werk aan meer dan 41.000 personen.

Het voorbije decennium is het aantal werknemers in de verzekeringsondernemingen en herverzekeringsondernemingen afgenomen. In 2022 tellen we zo’n 2.140 werknemers minder dan in 2013. Het aantal vertrekkers (1.933 in 2022) lag tijdens de voorbije tien jaren dan ook telkens hoger dan het aantal aanwervingen (2.088 in 2022). De daling van de tewerkstelling vloeit deels voort uit de toegenomen digitalisering en de automatiseringen, vooral bij de operationele functies.

Toch zetten de verzekeraars, samen met de vakbondsorganisaties, verder in op opleiding en tewerkstelling, met het oog op de verdere invoering van de nieuwe technologieën.

De voornaamste kenmerken van de werkgelegenheid in de verzekeringssector zijn:
 

  • Meer dan de helft (54,9 %) van de werknemers zijn vrouwen. We zien de vervrouwelijking vooral toenemen bij de kaderfuncties, de commerciële functies en de directiefuncties. Sinds 2017 worden jaarlijks ook meer vrouwen dan mannen gerekruteerd.
     
  • Iets minder dan één op vijf werknemers (19,4 %) werkt deeltijds. De meeste parttimers (67,6 %) geven dan de voorkeur aan een viervijfderegeling, terwijl halftijds werken minder voorkomt (slechts 14 %).
     
  • Vergeleken met de volledige privésector blijkt het personeelseffectief van de verzekeringsondernemingen steeds ouder te worden. In 2022 is de gemiddelde leeftijd van een werknemer in een verzekeringsonderneming toegenomen tot 45 jaar en 7 maanden, terwijl zijn of haar anciënniteit gemiddeld 15 jaar bedraagt.
     
  • In de verzekeringssector, zoals in de actieve bevolking, wordt het aandeel van de werknemers die een universitaire of hogeschoolopleiding hebben genoten, steeds groter. In 2022 waren vier op de vijf werknemers houder van een bachelor- of masterdiploma, terwijl dat in 2013 nog maar voor 68,2 % het geval was.
     
  • De verzekeringssector werft zowel jongeren als oudere werknemers aan (van de nieuw aangeworvenen is 36,5 % jonger dan 30 en 11,4 % ouder dan 50).

Dit rapport is een waardevol statistisch instrument en maakt het mogelijk om de ontwikkelingen van de werkgelegenheid en die van de personeelsstromen in de verzekeringssector van nabij te volgen. U ontdekt zelf de meest recente cijfers van het rapport op de website van Assuralia.

Blijf op de hoogte

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de verzekeringsector.

Inschrijven