Het logo van Assuralia

Aon’s Pension Survey 2024 belicht de trends en uitdagingen voor aanvullende pensioenplannen

Pension survey

In een recente studie, de “Pension Survey 2024”, heeft Aon de huidige trends, uitdagingen en kansen in aanvullende pensioenplannen onderzocht. De studie, die meer dan 550 pensioenplannen van 285 Belgische bedrijven in 14 sectoren analyseerde, biedt een globaal inzicht in de evolutie van pensioenplannen.

Uit de studie blijkt duidelijk, aangezien het wettelijk pensioen bij een volledige loopbaan gemiddeld slechts 56% van het laatste brutosalaris bedraagt, dat het aanvullend pensioen cruciaal blijft als aanvulling op het wettelijk pensioen om een plotselinge daling van de levensstandaard bij pensionering te verzachten. Bedrijven zetten daarom meer en meer in op het aanvullend pensioen als deel van het verloningspakket, en doen dit vooral via “defined contribution” pensioenplannen. De DC-plannen zijn, hoewel het aantal aangeslotenen en de daarbij horende reserves in “defined benefit” pensioenplannen nog steeds omvangrijk blijft, momenteel goed voor bijna 90% van de pensioenplannen. Het aantal cash balance-plannen, een soort tussenweg tussen DC en DB-plannen, kent ook een lichte stijging al breken ze nog niet volledig door.

Het onderzoek toont aan dat er daarnaast grote verschillen zijn binnen de sectoren: de financiële sector is het meest genereus, terwijl de automobielsector achteraan bengelt. Concreet zal op basis van mediaan plannen een kaderlid dat op 30-jarige leeftijd start bij een bedrijf in de financiële sector bijna 3 keer zo veel aanvullend pensioenkapitaal krijgen als bij een vergelijkbare carrière in de automobielsector (48x het laatste maandsalaris versus 18x het laatste maandsalaris). De ambitie om binnen de aanvullende pensioenregelingen in de tweede pijler te streven naar een bijdrage van 3% lijkt echter voorlopig te hoog gegrepen: gemiddeld blijven 36% van de deelnemende bedrijven in hun pensioenplan onder het objectief van de 3%-bijdrage.

Een trend die ook meer en meer zichtbaar wordt is de overstap door werkgevers van een het pensioenplan met een gegarandeerd rendement (tak 21) naar een financiering zonder garantie (o.a. tak 23). Uit onderzoek blijkt dat 22% van de bedrijven met een DC-regeling gebruik maakt van tak 23 of een pensioenfonds, wat een stijging is ten opzichte van vorige onderzoeken.

Het aanvullend pensioenplan is een krachtig instrument voor de werkgever, als volwaardig loonelement, voor het aantrekken en behouden van talent op de werkvloer. Een verdere focus op de uitbouw van het aanvullend pensioen blijft volgens Assuralia aangewezen: een vlotte toegankelijkheid tot aanvullende pensioenplannen voor iedereen, en een voldoende hoge bijdrage om te kunnen voorzien in het behoud van de levensstandaard moeten het streefdoel zijn.

Blijf op de hoogte

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de verzekeringsector.

Inschrijven