Het logo van Assuralia

4 preventietips tegen brand en diefstal

Je woning en bezittingen beter beschermen tegen brand en diefstal? Enkele eenvoudige tips helpen je op weg.

Tips tegen brand

Brand ontstaat en verspreidt zich sneller dan je denkt. Voorkomen is beter dan genezen, maar als je weet hoe te reageren bij brand, kan dat het verschil maken tussen een klein incidentje waarmee je achteraf kunt lachen en veel ellende. Raadpleeg hiervoor de checklist “Brand".  

TIP #1: Gebruik je gezond verstand als je met warmte of vuur bezig bent

Vaak ontstaat brand door onoplettendheid. Het lijkt logisch om de keuken niet te verlaten als er potten op het vuur staan of een friteuse in werking is, maar toch gebeurt het nog al te vaak. Wist je trouwens dat oud frituurvet sneller spontaan vuur vat? Op tijd vervangen is dus de boodschap.

Of je bent onvoorzichtig met kaarsen, sigaretten of verplaatsbare verwarmingstoestellen. Het is ook geen goed idee om een wasmachine, droogkast, afwasmachine of broodmachine te laten werken wanneer je er niet bent. Ook als je gaat renoveren, zou aandacht voor brandveiligheid vanzelfsprekend moeten zijn.

TIP #2: Zorg voor een brandveilige woning

Denk je aan een nieuwe verwarmingsinstallatie? Laat ze installeren door een vakman en blijf ook nadien een beroep op een professional doen om ze te laten nakijken en onderhouden. Dat biedt de beste garantie op een veilig werkende verwarming.

Hetzelfde geldt voor je elektriciteitsinstallatie. Als die al wat ouder is, doe je er goed aan ze te laten controleren door een vakman of controleorganisme. Ook voor de plaatsing van ingebouwde elektrische toestellen, zoals inbouwspots of ingebouwde keukentoestellen, schakel je het best een vakman in, want het risico op oververhitting is groter bij een niet-conforme installatie. Qua elektriciteit heb je je veiligheid daarnaast ook elke dag zelf in de hand door verlengkabels en stekkerdozen tot een minimum te beperken.

Als er brand uitbreekt, is vooral de rook levensbedreigend. Een rookmelder maakt een tijdige evacuatie van je woning mogelijk, zeker als het vuur ’s nachts uitbreekt.

Op deze website vind je een brochure over de brandverzekering en nog meer tips die je helpen brand te voorkomen en de schade ervan te beperken.

Tips tegen inbraak

Er zijn veel nieuwe snufjes en technologieën die inbraken kunnen tegengaan en detecteren. Dat is zeker nuttig, maar de eerste stap ligt toch bij jezelf. Een beetje waakzaamheid kan heel wat onheil vermijden. Daarnaast is het belangrijk om dieven effectief tegen te houden wanneer ze proberen in te breken. Dat doe je door je woning te voorzien van veilige deuren en ramen. Krijg je toch inbrekers over de vloer, lees dan onze de checklist “Inbraak”.

TIP #3: Zorg dat jij en al je gezinsleden waakzaam zijn voor diefstal 

  • ­Doe de deuren op slot en sluit alle ramen wanneer je het huis verlaat, ook is het maar eventjes. 
  • ­Laat niet zien dat je er niet bent. Niets dat inbrekers meer aantrekt dan rolluiken die dagenlang omlaag blijven of overvolle brievenbussen. 
  • ­Zorg ervoor dat je huis goed zichtbaar is voor je buren of passanten. Zo voelen dieven zich te veel bekeken en slaan ze jouw woning misschien over. 
  • ­Laat geen ladders of werktuigen binnen bereik van de dief, die ze zou kunnen gebruiken bij zijn misdaad. 
  • ­Verberg waardevolle voorwerpen, eventueel in een kluis. 
  • ­Laat je sleutels niet rondslingeren, leg ze niet onder de deurmat, …

TIP #4: Maak het de inbreker moeilijk 

Geen enkele deur, geen enkel raam of slot is 100% inbrekerproof, maar als je het de inbreker moeilijk maakt, is de kans groot dat hij het opgeeft. Een inbreker die niet binnen een drietal minuten binnenraakt, probeert het elders, zo blijkt uit studies. Hoewel elektronische alarmsystemen dieven afschrikken, verhinderen ze de inbraak niet echt. Vóór je aan zo’n alarmsysteem denkt, ga je dus beter eerst na of je woning mechanisch al goed beveiligd is. Doe dit aan de hand van de volgende puntjes:

  • ­Bekijk de sloten op je buitendeuren. Hebben die een degelijke veiligheidscilinder en vergrendelt de deur op meerdere punten? 
  • ­Hebben je ramen bijzetvergrendelingen? Bij een schuifraam kan je trouwens  een stok leggen tussen het vaste deel en het schuifdeel van het raam zodat het raam niet opengeschoven kan worden.
  • De garagepoort is bij veel huizen een zwakke schakel. Als ze gesloten is, kan je, bijvoorbeeld met een ijzeren stang, de wieltjes van een kantelpoort of sectionale poort blokkeren zodat ze niet achteruit kunnen geduwd worden.

 

Je vindt op onze site nog meer tips om diefstal te voorkomen en de schade erdoor te beperken.

Blijf op de hoogte

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de verzekeringsector.

Inschrijven