Het logo van Assuralia

14e internationale conferentie van Insurance Europe: “Protect, connect, invest”

insurance

Op 30 mei vond in Helsinki de 14e internationale conferentie van Insurance Europe plaats met als thema ‘beschermen, verbinden en investeren’, enkele essentiële begrippen voor de verzekeringssector, vooral in de huidige context van klimaatverandering, de opkomst van nieuwe technologieën en een alsmaar zwaarder Europees regelgevingskader voor de hele financiële sector.

Om deze verschillende uitdagingen het hoofd te bieden, wil de gehele sector werken aan de toekomst van klimaatgerelateerde verzekeringen, onder meer met behulp van nieuwe technologieën die kunnen helpen om duidelijke en betrouwbare gegevens op te stellen over het optreden van bepaalde klimaatgebeurtenissen, bijvoorbeeld overstromingen. Het is voor de sector ook cruciaal om rekening te houden met de impact van zijn CO2-voetafdruk via zijn investeringen: er moet een evenwicht worden gevonden tussen investeringen die de transitie faciliteren en investeringen die vandaag al als duurzaam te beschouwen zijn. De sector stelt vast dat er niet alleen nood is aan een actieve samenwerking met overheden en toezichthouders, maar ook met diverse stakeholders, van ngo’s tot techbedrijven.

Wat de toekomst van investeren in Europa betreft, blijkt duidelijk dat er meer dan ooit nood is aan financiële educatie en dat het Europese regelgevingskader niet altijd in het voordeel speelt van de financiële sector. De sector moet de opkomst van nieuwe technologieën benutten om een breder publiek aan te spreken en te beantwoorden aan de verwachtingen van de – in toenemende mate geconnecteerde – jongere generaties. Diversiteit is dan weer een kans en een gunstige opportuniteit die de sector moet grijpen om niet achterop te hinken!

Als de Europese regelgevingsinstanties de verzekeraars in staat willen stellen om zich op een groenere en meer digitale toekomst te richten, mogen zij evenwel niet de gevolgen onderschatten van de aanhoudende stroom aan regelgeving die de sector te slikken krijgt. Die regelgevingswaterval vormt bij momenten een concurrentienadeel: door de aanzienlijke investeringen in de verplichtingen die deze regelgeving meebrengt, kan er minder worden geïnvesteerd in de dagelijkse business. Regulering moet doeltreffend en efficiënt gebeuren en de sector is dan ook van plan deze argumenten naar voren te schuiven in de lopende en toekomstige gesprekken over de kapitaalmarktenunie1. De kwestie van de herziening op Europees niveau van het veelbesproken Lamfalussy-proces voor de hele financiële markt was eveneens een gespreksonderwerp. De nood aan transparantie in bepaalde Europese wetgevingsprocedures, die soms zeer ondoorzichtig blijven, werd hierbij vrij sterk benadrukt.

Overigens publiceerde Insurance Europe op 30 mei ook zijn jaarverslag 2023-2024.

Als afsluitende noot: kruis alvast 5 juni 2025 aan in de agenda want dan vindt de volgende conferentie van Insurance Europe plaats in Autoworld, in het hart van de Europese hoofdstad ...  Brussel!

1 CMU – Capital Markets Union.

Blijf op de hoogte

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de verzekeringsector.

Inschrijven