FAQ
Wat houd ik op het einde netto over?
De bedragen op de pensioenfiche zijn bruto bedragen. Hoeveel je hiervan netto overhoudt, hangt af van de wijze van uitbetaling. Die kan je terugvinden op deze fiche en in het pensioenreglement.
1. De meeste plannen voorzien in een uitbetaling in kapitaal. De verzekeraar stort het netto pensioenkapitaal dan in één keer op je rekening.
Het volledige bedrag is onderworpen aan een solidariteitsbijdrage van maximaal 2% en een Riziv-bijdrage van 3,55%.
Hoeveel belastingen je op het saldo moet betalen, hangt af van de manier waarop dit kapitaal is samengesteld:
1 De wettelijke pensioenleeftijd is vandaag 65 jaar, en verhoogt tot 66 en 67 jaar in respectievelijk 2025 en 2030.
2 Als de resultaten van de verzekeraar het toelaten, kan hij bovenop de door de verzekeraar gewaarborgde intrestvoet (tak 21) een winstdeelname toekennen. Het bedrag van de winstdeelname hangt af van de beleggingsresultaten van de verzekeraar en kan dus van jaar tot jaar verschillen.
Hoeveel belastingen je op het saldo moet betalen, hangt af van de manier waarop dit kapitaal is samengesteld:
Deze tarieven moet je nog verhogen met de gemeentetaks waarvan het percentage verschilt naargelang de gemeente waar je woont. De totale belastingvoet op kapitalen belast aan 10% en een gemiddelde gemeentetaks van 7,5% bedraagt bijvoorbeeld dus 10,75%.
Je verzekeraar moet bij de uitbetaling al een voorschot op de gemeentetaks inhouden en past daarom deze tarieven toe: 10,09%, 16,66%, 18,17% en 20,19%. De eindafrekening gebeurt via de jaarlijkse personenbelasting.
Als je plan in een uitbetaling in kapitaal voorziet, heb je altijd het recht om dit kapitaal te laten omzetten in een levenslange rente. Dan moet je, bovenop de hiervoor vermelde belastingen op het bruto kapitaal, elk jaar nog 30% roerende voorheffing betalen op 3% van het netto kapitaal.
2. In sommige pensioenplannen heb je geen keuzemogelijkheid en gebeurt de uitbetaling standaard in de vorm van een rente (bijvoorbeeld een maandelijks bedrag bovenop je wettelijk pensioen).
Het bedrag van deze rente is onderworpen aan een solidariteitsbijdrage van maximaal 2% en een Riziv-bijdrage van 3,55%.
Van het overblijvende saldo is het deel dat werd opgebouwd met winstdeelname van de verzekeraar vrijgesteld van belasting. Het andere deel wordt in de personenbelasting opgeteld bij je wettelijk pensioen en belast aan het hoogste tarief waartegen je inkomen wordt belast (veelal tussen 40% en 50%, te verhogen met de gemeentebelasting).
Daarnaast is er nog een afwijkend fiscaal regime voor
- het deel van het kapitaal dat gelinkt is aan een vastgoedfinanciering. Meer info.
- de uitbetaling van het aanvullend pensioen in het buitenland. Meer info.
Over hetzelfde onderwerp
- Wat betekent de gelijkschakeling tussen arbeiders en bedienden voor mijn groepsverzekering?
- Met welke formules kan ik als zelfstandige een aanvullend pensioen opbouwen?
- Hoe wordt het aanvullend pensioen belast als je verhuist naar het buitenland?
- Hoe wordt je aanvullend pensioen belast als je een voorschot opnam ter financiering van vastgoed?
- Welke keuzes heb ik bij de aansluiting?
- Wat gebeurt er met mijn aanvullend pensioen als ik de werkgever verlaat?
- Kan ik mijn aanvullend pensioen gebruiken als ik ga (ver)bouwen?
- Wat als mijn functie of tewerkstellingsgraad wijzigt?
- Waar vind ik meer informatie?
- Wat als de samenstelling van mijn gezin wijzigt?
- Ik heb op financieel vlak een tegenslag en wil liever even niet meer bijstorten in mijn pensioenspaarverzekering. Kan dat?
- Wat waarborgt de betrouwbaarheid van een verzekeringsonderneming?
- Is mijn pensioenspaarverzekering beschermd door de overheid?
- Ik doe aan pensioensparen via een bank in een fonds; kan ik mijn spaargeld overhevelen naar een pensioenspaarverzekering?
- In 2012 heeft de regering een vervroegde heffing ingevoerd van 6,5% op stortingen van vóór 1993 in pensioenspaarverzekeringen. Heeft dat invloed gehad op het bedrag dat ik netto uitgekeerd zal krijgen?
- Ik ben 54 en ga binnenkort met brugpensioen. Kan ik het geld van mijn pensioenspaarverzekering nu al opvragen?
- Ik ga halftijds werken. Kan ik nog volop genieten van het fiscale voordeel voor langetermijnsparen als mijn loon terugvalt? En zo ja, welke opties heb ik dan?
- Sinds vorig jaar is mijn woning afbetaald waardoor mijn fiscale woonbonus wegvalt. Kan ik via een levensverzekering in de toekomst vermijden meer belastingen te betalen en mijn pensioen voorbereiden?
- De regering besliste om het fiscaal plafond voor het pensioensparen op te trekken. Moet ik dan meer dan voorheen storten in mijn pensioenspaarverzekering?
- Wat zijn de gevolgen van een periode van ziekte of arbeidsongeschiktheid?
- Mijn moeder is overleden. Ik weet dat zij een aantal (levens)verzekeringspolissen had, maar heb geen idee bij welke verzekeringsonderneming. Hoe kan ik dit achterhalen?
- Wat is een tariferingsbureau?