FAQ
Wat is een tariferingsbureau?
Wanneer de toegang tot een verzekering maatschappelijk belangrijk is, zoals dat het geval is bij bijvoorbeeld de BA Autoverzekering of de schuldsaldoverzekering, richten de overheid en/of de verzekeraars een tariferingsbureau op. Soms gebeurt de oprichting binnen een wetgevend kader, soms niet.
Zo’n tariferingsbureau moet ervoor zorgen dat ook mensen die moeilijk aan een betaalbare verzekering geraken, er toch één kunnen krijgen aan een aanvaardbare prijs. Zo verdelen de verzekeraars de risico’s die erg moeilijk te verzekeren vallen voor één verzekeraar wegens te groot. Tegelijkertijd bouwt het een extra solidariteit in: wie minder gemakkelijk aan een verzekering geraakt, krijgt toch nog een kans om zich te beschermen terwijl de verzekeraars een klein stukje van de binnenkomende premies van de “goede risico’s” gebruiken om dat waar te kunnen maken.
Tariferingsbureau Auto
Een voorbeeld: Bram is 21 jaar en heeft al twee ongevallen op zijn geweten. Zijn verzekeraar zette het contract stop na zijn laatste ongeval en Bram vindt geen verzekeraar die hem opnieuw aan een BA-autoverzekering kan helpen, tenzij tegen een enorme premie. Dan kan Bram terecht bij het Tariferingsbureau Auto.
De voorwaarden om er een beroep op te doen vindt u op de website van het Tariferingsbureau Auto. Om een voorstel van het tariferingsbureau aan te vragen, kan je terecht bij je gebruikelijke tussenpersoon of verzekeraar die jou alle aanvraagformulieren en andere documenten kan bezorgen. Maar je kan je ook rechtstreeks richten tot het Gemeenschappelijk Waarborgfonds.
Tariferingsbureau Natuurrampen
Naast het Tariferingsbureau Auto, bestaat er ook een Tariferingsbureau Natuurrampen. Dat neemt de dekking tegen natuurrampen uit de brandverzekering voor zijn rekening. Meer daarover kan je lezen in de FAQ over mogelijke weigeringen van de natuurrampenverzekering.
Tariferingsbureau schuldsaldo
Ook voor de schuldsaldoverzekering bestaat er een tariferingsbureau, het zogenoemde “Opvolgingsbureau Schuldsaldo”. Het moet de kans geven aan personen met een verhoogd gezondheidsrisico om gemakkelijker een schuldsaldoverzekering af te sluiten. Zo’n verzekering is immers vaak vereist wanneer je gaat lenen om een woning te kunnen kopen of bouwen.
Tariferingsbureau Arbeidsongevallen: de ‘pool voor moeilijk te plaatsen risico’s’
Wie personen tewerkstelt, is wettelijk verplicht een arbeidsongevallenverzekering voor hen af te sluiten. Heel af en toe - en gelukkig steeds minder vaak - zijn er ondernemingen die geconfronteerd worden met een bijzonder groot risico wat arbeidsongevallen betreft. Verzekeraars beschouwen deze ondernemingen bijgevolg als ‘slechte risico’s’ en willen dit grotere risico niet alleen dragen. Ook voor deze situatie bestaat er een oplossing: de pool voor moeilijk te plaatsen risico’s. Net als bij de andere tariferingsbureaus heeft deze constructie tot doel de verzekeraars die in de betrokken verzekeringstak actief zijn samen het risico te doen dragen, zodat het voor de onderneming mogelijk blijft een arbeidsongevallenverzekering af te sluiten.
Over hetzelfde onderwerp
- Ik ga motorrijden op een circuit. Wat met de verzekeringen als door valpartijen gewonden vallen.
- Mijn verzekeraar regelt mijn schade hoewel de tegenpartij in fout was. Is dat normaal?
- Een auto huren op vakantie. Zijn we voldoende verzekerd?
- Ik heb een nieuwe auto gekocht. Kan ik dan ook een nieuwe verzekering kiezen?
- Bij mijn echtscheiding is de wagen toegewezen aan mijn echtgenoot. Ik heb mijn autoverzekering dan maar opgezegd. Kan ik het deel van de premie voor de rest van de looptijd van het contract recupereren?
- Komt de verzekeraar nog wel tussen wanneer ik een ongeval veroorzaak door een aandoening die ik heb?
- Onlangs blokkeerde ik een tram met mijn wagen. Nu ontvang ik een soort van boete vanwege de vervoersmaatschappij. Kan ik daarvoor beroep doen op mijn verzekeraar?
- Ik krijg binnenkort een leasingwagen van mijn werk. Hoe zit het dan met de verzekering? En hoe ben ik zeker dat ik voldoende verzekerd ben?
- Ik ben als Duitser in België komen wonen en heb mijn wagen geïmporteerd. In de polis staat dat er een antidiefstalsysteem type “VV2” aanwezig moet zijn. Mijn Duitse verkoper weet niet of mijn antidiefstalsysteem daaraan voldoet. Wat nu?
- Ik ben 18 en heb net mijn voorlopig rijbewijs gehaald. Kan ik nu een autoverzekering nemen? En hoe zorg ik ervoor dat de prijs redelijk blijft?
- Hoe goed ben ik verzekerd als ik een proefrit maak met een wagen van de garage?
- Komt de verzekering tussen als er te veel mensen in de wagen zitten?
- Wij vertrekken bijna op skivakantie. Word je automatisch aansprakelijk gesteld voor een ongeval als je geen winterbanden hebt ?
- Ik had een ongeval in recht. Kan ik zeker zijn dat de expert van de verzekering niets over het hoofd ziet?
- Waar kan ik terecht als ik ontevreden ben over een verzekering?
- Ik wil graag weten hoe de verhoging van de bonus-malus bij een autoverzekering gebeurt voor een ongeval met gedeelde schuld
- Mag mijn verzekeraar het tarief voor mijn verzekering zo maar verhogen?
- Ik heb een ongeval gehad terwijl ik mijn premie niet betaald had. Intussen heb ik mijn achterstallige premie betaald. Zal mijn verzekeraar mijn schade vergoeden?
- Ben ik verzekerd tegen inbraken als ik gedurende langere tijd niet in mijn woning verblijf?
- Wat is een blokpolis?
- Onze woning is door de schade tijdelijk onbewoonbaar. Hebben wij via de brandverzekering recht op huisvesting elders?
- Dekt de waarborg “natuurrampen” ook de schade aan goederen in ondergrondse garages of kelders van een woning?
- Na het overlijden van mijn vader heb ik de naakte eigendom van een woning geërfd en mijn moeder behoudt het vruchtgebruik en blijft erin wonen. Wie ontfermt zich over de brandverzekering?
- Ik ben van plan te overwinteren in het zuiden van Europa en wil onaangename verrassingen vermijden. Moet ik op iets letten voor de auto- en brandverzekering?
- Hagelschade? Dit kan je verzekeraar voor je doen
- Waarom zou ik mijn premie betalen met een domiciliëring?
- Als ik een appartement verhuur aan mijn kinderen, moeten we dan allemaal een brandverzekering sluiten, zoals dit het geval is wanneer ik aan derden verhuur?
- Ik woon in een huis langs een drukke laan waar ook regelmatig betogers voorbij komen. Stel dat iemand mijn ruiten ingooit. Wie gaat dat betalen?
- Doordat de dakgoot verstopt was door bladeren, is het dak van het gemeenschapscentrum bezweken onder het gewicht aan regenwater. Het stortte naar beneden terwijl ons zangkoor binnen aan het repeteren was. Hoe zal onze schade vergoed worden?
- Kan de brandverzekering weigeren mij te vergoeden als ik de verplichting om jaarlijks mijn schoorsteen te vegen niet strikt naleef?
- Een wagen heeft zich door mijn huisgevel geboord. Hoe raak ik vergoed?
- Ik zou in mijn woning graag een Bed & Breakfast beginnen. Aan welke verzekeringen moet ik denken?
- Mag mijn brandverzekeraar de dekking van natuurrampen weigeren? Zo niet, met hoeveel zal de premie dan stijgen?
- Na enkele waterschades veroorzaakt door een verouderd plat dak en problemen met de dakgoten en de regenafvoerbuizen, zegt mijn brandverzekeraar het contract op. Waarom? En wat kan ik nu doen?
- Als mijn brandverzekeraar het contract opzegt, verlies ik dan de korting op de rente van mijn hypothecaire lening die ik destijds gekregen heb omdat ik de brandverzekering aanging bij mijn bankverzekeraar?
- Mijn nieuwe huisbaas stelt voor dat ik een deel van de premie voor zijn brandverzekering betaal. Is dat wel een goed plan?
- Wat gebeurt er met mijn brandverzekering als ik verhuis?
- Moet ik mijn brandverzekeraar verwittigen als ik zonnepanelen plaats?
- Ik wil mijn woning verbouwen. Verandert dat iets aan mijn brandverzekering?
- Geeft het plaatsen van een stookolietank problemen met mijn brandverzekering als er brand is?
- Mijn verzekeraar vergoedt de waterschade waarvoor mijn bovenbuur aansprakelijk is, maar ik moet de franchise betalen, kan dat?
- Op mijn zolder heb ik twee logeerkamers ingericht. Ik heb mijn verzekeraar daarvan aangetekend verwittigd, maar ik krijg geen antwoord. Moet ik een nieuwe brief sturen?
- Onlangs heb ik een huis verkocht. De kopers hebben voor het ondertekenen van de akte opgemerkt dat er een defect was aan het toilet, dat een lekkage in de muur veroorzaakte.
- Hoe bepaalt de brandverzekeraar de premie voor het risico diefstal?
- Is het noodzakelijk of verplicht om na renovatiewerken ter waarde van 30.000€ je brandverzekering te laten aanpassen?
- Is het verplicht om na renovatiewerken je brandverzekering te laten aanpassen?
- Hoe word ik vergoed als mijn huis wordt beschadigd door een natuurramp zoals een overstroming?
- Ik heb op financieel vlak een tegenslag en wil liever even niet meer bijstorten in mijn pensioenspaarverzekering. Kan dat?
- Wat waarborgt de betrouwbaarheid van een verzekeringsonderneming?
- Is mijn pensioenspaarverzekering beschermd door de overheid?
- Wat betekent de gelijkschakeling tussen arbeiders en bedienden voor mijn groepsverzekering?
- Ik doe aan pensioensparen via een bank in een fonds; kan ik mijn spaargeld overhevelen naar een pensioenspaarverzekering?
- In 2012 heeft de regering een vervroegde heffing ingevoerd van 6,5% op stortingen van vóór 1993 in pensioenspaarverzekeringen. Heeft dat invloed gehad op het bedrag dat ik netto uitgekeerd zal krijgen?
- Ik ben 54 en ga binnenkort met brugpensioen. Kan ik het geld van mijn pensioenspaarverzekering nu al opvragen?
- Ik ga halftijds werken. Kan ik nog volop genieten van het fiscale voordeel voor langetermijnsparen als mijn loon terugvalt? En zo ja, welke opties heb ik dan?
- Sinds vorig jaar is mijn woning afbetaald waardoor mijn fiscale woonbonus wegvalt. Kan ik via een levensverzekering in de toekomst vermijden meer belastingen te betalen en mijn pensioen voorbereiden?
- De regering besliste om het fiscaal plafond voor het pensioensparen op te trekken. Moet ik dan meer dan voorheen storten in mijn pensioenspaarverzekering?
- Met welke formules kan ik als zelfstandige een aanvullend pensioen opbouwen?
- Hoe wordt het aanvullend pensioen belast als je verhuist naar het buitenland?
- Hoe wordt je aanvullend pensioen belast als je een voorschot opnam ter financiering van vastgoed?
- Welke keuzes heb ik bij de aansluiting?
- Wat gebeurt er met mijn aanvullend pensioen als ik de werkgever verlaat?
- Kan ik mijn aanvullend pensioen gebruiken als ik ga (ver)bouwen?
- Wat houd ik op het einde netto over?
- Wat als mijn functie of tewerkstellingsgraad wijzigt?
- Waar vind ik meer informatie?
- Wat als de samenstelling van mijn gezin wijzigt?
- Wat zijn de gevolgen van een periode van ziekte of arbeidsongeschiktheid?
- Mijn moeder is overleden. Ik weet dat zij een aantal (levens)verzekeringspolissen had, maar heb geen idee bij welke verzekeringsonderneming. Hoe kan ik dit achterhalen?