Het logo van Assuralia

FAQ

Een aantal jonge mensen worden roommates. Wat met de brandverzekering?

FAQ

Aansprakelijkheid tegenover de eigenaar

Ten eerste is er de aansprakelijkheidsverzekering ten aanzien van de eigenaar voor schade aan de gehuurde woning. Hiervoor sluiten de roommates het best samen een huurdersaansprakelijkheids-verzekering af die elke roommate als ‘verzekerde’ beschouwt. Zowel in Wallonië als in Vlaanderen bestaan er wetten hieromtrent. In Wallonië zijn huurders verplicht hun aansprakelijkheid inzake brand te dekken, in Vlaanderen hun aansprakelijkheid inzake brand en waterschade. In Brussel bestaat deze verplichting niet.

Deze dekking is belangrijk omdat het Burgerlijk Wetboek ervan uitgaat dat huurders automatisch aansprakelijk zijn voor veroorzaakte schade aan de woning (bv. door brand of water) tijdens de looptijd van hun huurovereenkomst, tenzij ze kunnen bewijzen dat hun geen fout of nalatigheid kan worden verweten, wat niet altijd eenvoudig is.

De eigenaar hoeft niet te bewijzen dat de huurders een fout begingen of nalatig waren. Bij een schadegeval zal de brandverzekeraar van de eigenaar – na hem te hebben vergoed – zijn uitgaven willen terugvorderen. Zijn de roommates niet verzekerd, dan zal de verzekeraar zich hiervoor rechtstreeks tot hen richten.

Aansprakelijkheid tegenover derden

Ten tweede moet je rekening houden met de schade die kan worden toegebracht aan andere personen dan de eigenaar en waarvoor één van de roommates aansprakelijk kan zijn. Denk maar aan een brand die overgeslagen is naar een aanpalend gebouw.

In de huurdersaansprakelijkheid van de roommates zal ook dit luik vervat zitten, zodat zij beschermd zijn tegen derden (of hun verzekeraars) die aanspraak zouden kunnen maken op schadevergoedingen wanneer hun een fout of nalatigheid kan worden verweten.

Bescherming van persoonlijke bezittingen

Tot slot moeten de roommates hun persoonlijke bezittingen (meubelen, huishoudapparaten, persoonlijke spullen) – de hun toebehorende inboedel van de woning die ze huren dus – verzekeren tegen brand, waterschade ….

Zij hebben er alle belang bij om ook deze verzekering gemeenschappelijk af te sluiten om te voorkomen dat één huisgenoot persoonlijk aansprakelijk wordt gesteld voor schade aan eigendommen van een andere huisgenoot.

Zodra zij zelfstandig gaan wonen zijn de roommates trouwens niet meer gedekt door de polis van hun ouders, in tegenstelling tot kotstudenten die vanuit verzekeringsoogpunt nog altijd deel uitmaken van het huishouden van hun ouders.


  • Na het overlijden van mijn vader heb ik de naakte eigendom van een woning geërfd en mijn moeder behoudt het vruchtgebruik en blijft erin wonen. Wie ontfermt zich over de brandverzekering?
  • Als ik een appartement verhuur aan mijn kinderen, moeten we dan allemaal een brandverzekering sluiten, zoals dit het geval is wanneer ik aan derden verhuur?
  • Na enkele waterschades veroorzaakt door een verouderd plat dak en problemen met de dakgoten en de regenafvoerbuizen, zegt mijn brandverzekeraar het contract op. Waarom? En wat kan ik nu doen?
  • Wat gebeurt er met mijn brandverzekering als ik verhuis?
  • Mijn verzekeraar vergoedt de waterschade waarvoor mijn bovenbuur aansprakelijk is, maar ik moet de franchise betalen, kan dat?
  • Hoe bepaalt de brandverzekeraar de premie voor het risico diefstal?

Blijf op de hoogte

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de verzekeringsector.

Inschrijven