Het logo van Assuralia

FAQ

Welke verzekeringen kunnen tussenkomen bij een incident tijdens een feestavond die ik organiseer?

FAQ

Een privé-avondje organiseren, thuis of in een gehuurde zaal, is bovenal een gezellig samenzijn. Toch kan een onverwachte gebeurtenis een domper op de feestvreugde zetten. Informeer je dus vooraf goed en neem je voorzorgen door grondig na te gaan hoe het met de verzekeringen zit.

De wettelijk verplichte verzekering “Objectieve aansprakelijkheid Brand en Ontploffing”

Deze verzekering dekt de schade aan bezoekers en voorbijgangers die gewond kunnen raken door brand of ontploffing. Wie een gelegenheid uitbaat die openbaar toegankelijk is, moet verzekerd zijn. Dat is wettelijk verplicht.

Huur je een locatie voor je fuif? Ga dan zeker na of de zaaluitbater of verhuurder hiervoor verzekerd is.

De verzekering objectieve aansprakelijkheid brand en ontploffing is enorm belangrijk. Wanneer je twijfelt of de zaaluitbater er één heeft of niet, kan je inlichtingen vragen bij het gemeentehuis. Het is immers de gemeente die controleert of aan deze verzekeringsplicht voldaan is.

De verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid en ongevallenverzekering

Als je lichamelijke of materiële schade toebrengt aan iemand anders, dan kan je daarvoor burgerlijk aansprakelijk zijn. Je kan die schade toebrengen als organisator maar ook gewoon persoonlijk.

Als je schade toebrengt als organisator, bijvoorbeeld omdat je nalatig bent geweest in je voorbereidingen, dan kan je in principe terugvallen op de verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid die je in die hoedanigheid hebt afgesloten. Als je de fuif vanuit een vereniging organiseert, dan kan je deze verzekering best op naam van de vereniging aangaan. Hoewel zo’n verzekering niet voor elke vereniging verplicht is, kan de gemeente ervoor kiezen de fuif alleen toe te laten als er een verzekering voor de burgerlijke aansprakelijkheid is.

Grote jeugdbewegingen hebben doorgaans een pakket aan verzekeringen waarin al hun leden en afdelingen verzekerd zijn en waarin de burgerlijke aansprakelijkheid voor het merendeel van de activiteiten verzekerd is.

Als je schade toebrengt, zonder dat dit iets te maken heeft met het feit dat je organisator bent, kan je rekenen op de familiale verzekering (ook wel BA Privéleven genoemd). Woon je nog bij je ouders? Dan ben je verzekerd via hun familiale verzekering. Als ze die hebben, natuurlijk.

Er zijn verenigingen die zich moeten verzekeren tegen de schade die hun vrijwilligers kunnen veroorzaken. Heeft jouw vereniging een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering? Dan zit het luik van de burgerlijke aansprakelijkheid van de vrijwilligersverzekering daar normaal gezien in vervat. Dan hoef je alleen nog een ongevallenverzekering af te sluiten als je jouw vrijwilligers helemaal wil beschermen voor de schade die zij zelf zouden oplopen. Er bestaan ook aparte vrijwilligersverzekeringen. Vaak kan je die zelfs gratis afsluiten via de provincie.

Een vrijwilliger is er hoe dan ook bij gebaat om een eigen familiale verzekering te hebben om zijn aansprakelijkheid te dekken.


  • Wij gaan verhuizen met de hulp van familie en vrienden. Welke verzekering hebben wij of zij nodig?
  • Over enkele weken trekt mijn dochter het huis uit. Wanneer moet ze een eigen familiale verzekering aangaan?
  • Vallen ongevallen met jongeren die aan de activiteiten van een jeugdbeweging deelnemen, automatisch onder de aansprakelijkheid van de organisatoren? Is je kind goed verzekerd?
  • Ik organiseer thuis onder vrienden een tiental kookavonden per jaar. Met welke verzekeringen moet ik rekening houden?
  • Mijn neef, die in Frankrijk woont, komt enkele dagen bij ons logeren met zijn gezin. Zijn zij dan ook gedekt door mijn familiale verzekering?
  • Ik wil onthaalouder worden. Volstaat de familiale verzekering om mijn aansprakelijkheid te dekken?
  • Vergoedt de familiale verzekering ook schade aan derden veroorzaakt door kinderen die onder mijn toezicht staan?
  • Welke verzekeringen komen tussen als ik een wielrenner ten val breng?
  • Na een etentje bij mij thuis zijn alle gasten besmet geraakt met een akelige voedselbacterie. Iemand ligt zelfs in het ziekenhuis. Op welke verzekeringen kan ik rekenen?
  • Ik nam een laptop die ik van een vriend geleend had mee naar school, waar die per ongeluk beschadigd werd door een klasgenote terwijl ik het lokaal even verlaten had. Komt haar of mijn familiale verzekering tussen voor de schade?
  • Is de uitbater van een openbare gelegenheid van elke aansprakelijkheid bevrijd als hij een bord met ‘niet aansprakelijk voor gebeurlijke ongevallen’ uithangt?
  • Ik wil een zeilboot kopen. Moet ik dan een verzekering nemen?
  • Ik ben een gescheiden moeder van twee kinderen en heb met hun vader een regeling met co-ouderschap getroffen. Moeten we allebei een familiale verzekering voor onze kinderen afsluiten?
  • Waar kan ik terecht als ik ontevreden ben over een verzekering?

Blijf op de hoogte

Je ontvangt dan exclusieve artikels die je op de hoogte houden van de actualiteit in de verzekeringsector.

Inschrijven