FAQ
Komt de verzekering tussen na een “sac-jacking”?
Sac-jacking in de auto is eigenlijk een diefstal met geweld waarbij de daders een handtas of andere waardevolle spullen grijpen nadat ze de zijruit van een auto hebben ingeslagen of de deur hebben opengetrokken terwijl de bestuurder vertraagt of helemaal gestopt is. Soms proberen de daders hun slachtoffers te misleiden maar even goed liggen ze aan stoplichten op de loer.
Wanneer de zijruit wordt ingeslagen, kan de herstelling hiervan vergoed worden door de omnium- of glasbreukverzekering. Deze verzekering hanteert echter vaak een met de klant/verzekeringsnemer overeengekomen franchise. Kijk dit even na in jouw voorwaarden of vraag raad aan jouw verzekeraar.
Wanneer er bij de sac-jacking geen schade wordt veroorzaakt aan het voertuig komt de omnium- of glasbreukverzekering niet tussen beide. De ‘sac’ (jouw handtas of aktentas die zich tijdens het rijden vaak, naast jou, op de passagierszetel bevindt) maakt immers geen deel uit van de vaste onderdelen van het voertuig en wordt dan ook niet vergoed bij diefstal.
Een sac-jacking kan ook plaatsvinden op straat of terwijl je aan het winkelen bent. Wanneer de overvaller/dief hierbij geweld gebruikt kan de waarborg diefstal van je woonverzekering soelaas bieden. Kijk dit eventueel na in jouw polis; als dergelijk voorval gedekt is geldt er meestal een vergoedingsplafond. Klacht neerleggen bij de politie is verplicht om in aanmerking te komen voor vergoeding. Probeer ook een beroep te doen op eventuele getuigen en bezorg al deze informatie, samen met een lijstje van de gestolen goederen, spoedig aan je verzekeraar.
In theorie kan deze waarborg uit de woningverzekering ook gelden bij het autorijden als de polisvoorwaarden vervuld zijn, dus als er bedreiging en geweld gepleegd is ten aanzien van één van de verzekerde gezinsleden.
Over hetzelfde onderwerp
- Ben ik verzekerd wanneer tijdens een overval op straat waardevolle spullen (portefeuille, juwelen,…) worden gestolen ?
- Moet een kotstudent een brandverzekering afsluiten?
- Uit vrees voor de financiële crisis heeft een van mijn kennissen al haar spaargeld van haar rekeningen gehaald en bewaart ze dit nu thuis. Is het verstandig zoveel geld in huis te hebben en wat als er zich een schadegeval voordoet (brand, diefstal,…)?
- Hoe kan ik mijn unieke verzameling oude en nieuwe elektrische treintjes correct laten verzekeren?